1 kW – 1 kWh áram és gáz ára

1 kW – 1kWh áram és gáz ára Sokszor kérdezik, hogy milyen energiahordozó egységárakkal számolunk egyes korszerűsítések kidolgozásánl vagy milyen árakat veszünk figyelembe, amikor meghatározzuk, hoigy megtérül-e az adott korszerűsítés. Gondoltam leírom nektek milyen egységeket használunk, így nektek is könnyebb lesz, ha pályázni vagy korszerűsíteni szeretnétek, vagy csak egy egyszerű megtérülést szeretnétek számolni.

Először is fontosnak tartom megjegyezni, hogy az általunk használat energia hordozó egységárakat korábban a linkelt weboldalon keresztül szereztük be, ahol egy épületgépész-mérnök szorgosan kigyűjtögette.

www.za958.extra.hu

További kiegészítés még, hogy a kW mértékegység pillanatnyi teljesítményt jelöl, azért írtuk így bele a bejegyzésbe, mert sokan így keresik az energiahordozó egységárakat. 

1 kW – 1 kWh áram és gáz ára – Energiahordozó egységárak

Lakossági bruttó energiaárak – szociális kedvezmények nélkül – Hálózat energiaellátás, rendeletileg szabályzott árszinten

1 kW – 1 kWh áram és gáz ára

A fenti táblázatban látható a területileg érvényes hálózati földgáz egységár, azért tüntettük fel Ft/kWh mértékegységben, mert így könnyebb összevetnünk a hálózati elektromos áram díjával. És hogy kiért is vetjük össze? Erről majd kicsit lejjebb….

Nézzük az elektromos áram díjakat, ezeket is szintén Ft/kWh-ban:

1 kW – 1 kWh áram és gáz ára

1 kW – 1 kWh áram és gáz ára. Csak kíváncsiságból hasonlítsátok össze a földgáz és az áram árát ugyanazon mértékegységen. Láthatod, hogy 1 egységnyi áram ~ 36 Ft/kWh, míg a földgáz ára ennek töredéke ~ 12 Ft/kWh. Ebből gyors fejszámolással sokmindent ki tudtok számolni. Példáúl, hogy elektromos árammal fűteni ~3 szor annyiba kerül mint földgázzal (azért írtam körülbelül értéket, mert a berendezések hatásfoka is befolyásolja a viszonyszámot).

Gázkonvektor – elektromos fűtőpanel: Tegyük fel neked van gázkonvektorral 1000 Ft fogyasztásod, akkor ez a fogyasztáselektromos árammal 3000 ezer forint lenne, de igen ám, figyelembe kell venni a hatásfokot. Elektromos áramból hőenergiát előállítani 100%-os hatásfokkal lehetésges. Így működnek az infrapanelek, az elektromos hősugárzók, sőt a legolcsóbb auchan-os elektromos fűtőkészülékek is. A gázkonvektor hatásfoka ~ 60%, de feltételezzünk 50%-ot az egyszerűság kedvéért. Ilynekor 1000 Ft gázfogyasztás elektromos fűtőpanellel 1500 Ft lenne. Tehát megállapítható, hogy elektromos árammal fűteni drágább mint földgázzal. Természetesen ilyenkor mineki a napelemekkkel szokott jönni, hogy azok megtermelik az energiát és így nullára is kihozható a számla. A jelenlegi elszámolási rendszerben ez még így van, de hosszútávon a szaldós elszámolás nem fenntartható. De ezekről majd egy másik cikkben.

Call Now Button