Tervezői GÁZ MEO

Tervezői GÁZ MEO mit is jelent? Ma már lehetőség van a készülékcsere esetén tervezői gáz-meo-ra. De mi minősül készülékcserének?

Ha a gázrendszeren otthon átalakítást szeretnék vagy akár egy készüléket kicserélni, esetleg máshová helyezni, akkor azt már készülékcsereként elvégezhetem. Ilyenkor a korábbiaktól eltérően nem kell gáztervet engedélyeztetnem a szolgáltatóval, ekegendő csupán a tervezőt megkeresnem és készíttetnem egy gáztervet a munkáról. Ha a kivitelezés is kész, akkor pedig a tervező elkészíti a MEO-t. A készülékcsere feltétele: hogy csak a fogyasztói vezetékszakaszon végezhetek átalakítást (a gázmérő után – előtte nem), és hogy nem változik a gázmérő mérete (lakossági fogyasztóknál jellemzően G4-es gázmérő van felszerelve, ez azt jelenti, hogy 4 m3/h-s, ezt 5,22 m3/h-ig lehet terhelni).

Tervezői GÁZ MEO

Ezzel lényegesen egyszerűsödik a kivitelezési munka, hiszen a gázszolgáltató a tervfelülvizsgálatot jellemzően 15 napra vállalta. Ha elkészült a kivitelezési munka, utána pedig MEO időpontot kellett kérnünk, mely jellemzően 2 héten belül várható volt.

Tervezői GÁZ MEO menete

A szolgáltatói MEO-hoz hasonlóan a tervező is kimegy a helyszínre, átnézi a kivitelezett rendszert. Ilyenkor készül el a nyomáspróba is a rendszeren, ezt a kivitelező végzi és a befjezeést követően nyomáspróba jegyzőkönyv készül. A tervező is átnézni a beépített anyagok-berendezések megfelelőségi nyilatkozatait, a kéményseprői szakvéleményt, az EPH jegyzőkönyvet, a szerelési nyilatkozatot és a fi relé megfelelő beépítését is ellenőrzi. Ha minden rendben talál, akkor készükcsere jegyzőkönyvet készít.

Az elkészült jegyzőkönyvet a kivitelező és az ingatlan tulajdonosa 1 példányban átveszi és a kivitelező az illetékes szolgáltatónak leadja, az elkészült D-terv (megvalósulási terv) -el együtt.

Szükséges dokumentumok

Szükséges dokumentumSzükséges dokumentum jelentése
1Beépített anyagok berendezése műbizonylataiJellemzően a beépített ayaghoz atumatikusn megkapjuk az értékesítőnél. Példáúl gázkazánhoz adják a CE bizonyítványt, így ezt tudjuk csatolni.
2Szerelési nyilatkozatA kivitelező tölti ki, jellemzően ő is hozz a helyszínre magával a dokumentumot.
3EPH jegyzőkönyvA gázvezeták hálózatot Egyen Potenciálra kell hozni és ezt jegyzőkönyveztetni kell. Ezt a jegyzőkönyvet kell kikészíteni.
4Nyomáspróba jegyzőkönyvEzt a tervező hozza a helyszínre és a nyomáspróba elkészítése után kerül kitöltésre.
5Életvédelmi (FI) relé beépítési nyilatkozatA fi relé beépítése villanyszerelő feladata, csak 30 mA-es fi relé fogadható el. A beépítési nyilatkozatot ki kell készíteni.
6Készülékcsere jegyzőkönyvA tervező viszi a helyszínre, ott kerül kitöltésre. Mind a kivitelező, mind a tervező és az ingatlan tulajdonosa is szükséges a kitöltéséhez.
7GáztervD-tervesített gázterv, ami azt jelenti, hogy jelölni kell rajta a korábbi tervhez képest készült változásokat.
8Végleges kéményseprői szakvéleményA kéményseprői szolgáltató végleges szakvéleménye, arról, hogy az égéstermék elvezető rednszer megfelelő.
Call Now Button