Gázterv engedélyeztetés

Gázterv engedélyeztetés. Legelső lépésként tisztázzuk mikor kell enegdélyeztetni egy gáztervet. Fontos tudni, hogy 2019-től már lakossági fogyasztók esetén ha a tervezett átalakítás nem érinti a gázmérő órát, valamint a gázmérő óra előtti vezetékszakaszt, akkor nem kell szolgáltatói engedélyeztetés. Példáúl arrébb szeretnénk rakni a készüléket, megszüntetni egy berendezést, áthelyezni a csővezetéket. Ha a munka netán érinti a csatlakozóvezetéket vagy a gázmérőt akkor viszont szükséges a szolgáltató jóváhagyása.

A következő ábrán tisztázódik melyik a fogyasztót vezetés és melyik a csatlakozó vezeték:

Fogyasztói vezeték csatlakozó vezeték

Ha nekünk nem kell a szolgáltató által jóváhagyott terv, akkor elegendő megkeresnünk a gáztervezőt, aki elkészíti a tervet, kivitelezés után elvágzi a GÁZ-MEO-t és végezetül pedig lejelenti a szolgáltatónak a változtatást. Ez nyiván egyszerűbb és gyorsabb megoldás, mint a szolgáltatói engedélyeztetés és MEO. De leírjuk annak is a menetét.

Gázterv engedélyeztetés

Gázterv engedélyeztetés menete

Most, hogy tisztáztuk milyen esetben kell engedélyeztetni a gáztervet, már csak a szolgáltatói engedélyezetésről fogunk írni. A gáz kivitelezési munka általábn mindig a gáztervvel kezdődik a tervező a helyszínen átnézi a meglévő rendszert és tisztázzák a lehetőségeket az átalakításra. Ilynekor a tervező már jelezni fogja, hogy engedélyeztetni kell-e a tervet a szolgáltatóval vagy sem. Ha igen, akkor elkészíti a tervdokumentációt és digitálsian benyújtja a területileg illetékes földgázszolgáltató tervfelülvizsgálati osztályára felülvizsgálatra. A felülizsgálatra 15 nap határidő van, és előfordulhat, hogy a szolgáltató további változtatásokat kér a terven. Ilyenkor sajnos ismételt tervfelülvizsgálat kell. Ha minden megfelelő akkor jóváhagyják a tervet és elindulhat a kivitelezés.

Ha szolgáltató által jóváhagyott tervünk van, akkor bizony a szolgáltató fogja elkészíteni a GÁZ-MEO-t is. Erre a munka elkészültével külön időpontot kell kérnünk az ügyfélszolgálaton és jellemzően 14 napos határidőn belül kapunk is. Ha a GÁZ-MEO-n (helyszíni szolgáltató ellenőrzés) minden rendben ment, akkor gyakorlatilag elkészültünk a munkával, általában ilynekor kell kihívni a beépített berendezést beüzemelő szakszervizet.

Hová kell beadni a tervet engedélyeztetésre? A terv engedélyeztetése a tervező feladata. Jellemzően már minden szolgáltatónál lehetőség van a digitális tervjóváhagyásra, így mindösszesen egy emailt kell küldeni becsatolni a tervet és a tervfelülvizsgálat megrendelése nyomtatványt.

Tervfelülvizsgálat menete: földgázszolgáltatói leírás.

Call Now Button