Gáz meo ügyintézés. A következő bejegyzésben megpróbáljuk leírni a Gáz Meo ügyintézés menetét. Először is mi az a GÁZ MEO? Gyakorlatilag azt jelenti, hogy a tervező vagy a Gázszolgáltató szakembere átnézi az elkészült gázszerelési munkát. Ha minden szabályos és megfelel a készült gáztervnek akkor átveszi.

A gyakorlatban két féle gázmeo létezik, az egyik a tervezői MEO, a másik a szolgáltatói gáz-meo.

Gáz Meo ügyintézés menete – Tervezői meo

Gáz MEO ügyintézés

Tervezői meo akkor lehetséges, ha a gázvezetéke tervezett átalakítás nem érinti a gázmérő előtti vezetékszakaszt ( a csatlakozó vezetéket), illetve ha nem szükséges a gázmérő méretének módosítása.

Ilyenkor a tervező saját hatáskörben átveheti az alkészült munkát. A lényeget összefoglalva a tervező elkészíti a gáztervet a kivitelező pedig elkészül a munkával és a tervező helyszíni bejárás során ellenőrzi. Azt ellenőrzi, hogy a tervnek megfelelően illetve a Szolgáltató előírásainak megfelelően készült-e el a kivitelezés. A tervezői MEO során kötelező a nyomáspróba, amikor is az elkészült hálózatot szilárdsági és tömörségi nyomáspróbának kell alávetni és az eredményeket dokumentálni kell. Amennyiben sikeres nyomspróbán vagyunk túl, akkor a GÁZ- MEO jegyzőkönyvet állít ki a tervező. Ezt a jegyzőkönyvet a kivitelezőnek kell lejelentenie a gázszolgáltatónál, hogy elkészített egy készülékcsere vagy átalakítási munkát, melyeta tervező lemeozott és kéri a gázóra visszaszerelését.

Sokan szokták kérdezni tőlünk a gázmérő leszerelését. Mikor szükséges illetve mikor nem. Jellemzően az esetek 99%-ban szükséges, vagyis amikor a gázhálózathoz hozzányúlunk. Ilynekor mindenképpen szükséges nyomáspróbázni és a nyomáspróba pedig a gázmérő kilépő csonkján végzhető el hitelesen. Sokszor találkozunk furmányos megoldásokkal kivitelezők részéről, de a 100% biztonságot csak az tudja garantálni, ha egy kalibrált nyomáspróba pumpával készítünk ellenőrzést a gázmérő kilépő csonkján.

És a Szolgáltatói meo

A szolgáltatói meo során a kivltelező lejelenti a munka elkészültét az illetékes gázszolgáltatónál és 2 héten belül kap időpontot helyszíni MEO-ra. A MEO-s a helyszínen ellenőriz a kivitelezési munkát. Továbbá a szükséges műszaki dokuemntáció meglétét. Amennyiben mindent rendben talál, akkor kérhetjük vissza a gázmérőt a szolgáltatótól.

Mi kell a MEO-ra?

 1. Szerelési nyilatkozat
 2. Műszaki-biztonsági ellenőrzést megrendelő nyomtatvány
 3. Gázszerelői igazolvány másolata
 4. Minősített hegesztői jogosultság bizonyítvány másolata (ha szükséges volt hegesztés)
 5. Tervtől eltérő kivitelezés esetén a tervező által hitelesített “D” terv
 6. Érintésvédelmi jegyzőkönyv (EPH)/ÉV relé nyilatkozat
 7. Nyomáspróba elvégzéséhez szükséges eszköz kalibrálási jegyzőkönyvei
  Beépített anyagok műbizonylatai/Teljesítmény nyilatkozatok
 8. Csatlakozóvezeték rákötési pontról fotó
 9. Kialakított gázmérő kötésekről fotó
 10. Égéstermék elvezető rendszer tömörség nyilatkozata vagy kéményseprő-ipari
  közszolgáltatató nyilatkozat

Call Now Button