Négyzetméter számítás – légköbméter számítás

Négyzetméter számítás – légköbméter számítás. Ezen értékek meghatározás viszonylag egyszerűnek tűnik, de a valóságban nagyon könnyen túl lehet bonyolítani. Alavetőleg a gépészetben nettó alaterületekkel számolunk és ezeket szorozzuk a belmagasság értékével a légköbméter meghatározásához.

Négyzetméter számítás

Egy adott helyiség területét viszonylag egyszerűen számíthatjuk, mivel az épületben található helyiségek 99,9%-ban téglalap alapúak. Ekkor elegendő összesen a helyiség szélességét és a helyiség hosszát megmérnünk. Legyen a hossz A, míg a szélesség B. Ha ezt a két értéket a helyiségben egy mérőszalaggal megmérjük és méterben felírjuk akkor annyit kell tennünk, hogy a két eredményt összeszorozzuk és megkapjuk a helyiség területét négyzetméterben.

Legyen a szélesség amit mértünk 4 méter. Legyen a hosszúság amit mértünk 5 méter. Ha ezt a két értéket összeszorozzuk megkapjuk a helyiség alapterületét négyzetméterben. Tehát A legyen 4 méter, B legyen 5 méter és ezt a két értéket összeszorozva megkapjuk a négyzetméter-t: T = 4 m x 5 m = 20 m2. https://hu.wikipedia.org/wiki/N%C3%A9gyzetm%C3%A9ter

Légköbméter számítás

Egy adott helyiség térfogatát – légköbméterét viszonylag egyszerűen számíthatjuk, mivel az épületben található helyiségek 99,9%-ban téglalap alapúak. Ekkor elegendő összesen a helyiség szélességét és a helyiség hosszát és a belmagasságot megmérnünk. Legyen a hossz A, míg a szélesség B és a magasság C. Ha ezt a három értéket a helyiségben egy mérőszalaggal megmérjük és méterben felírjuk akkor annyit kell tennünk, hogy a három eredményt összeszorozzuk és megkapjuk a helyiség térfogatát légköbméterben.

Négyzetméter számítás

Legyen a szélesség amit mértünk 4 méter. Legyen a hosszúság amit mértünk 5 méter. Ha ezt a két értéket összeszorozzuk megkapjuk a helyiség alapterületét négyzetméterben. Tehát A legyen 4 méter, B legyen 5 méter és ezt a két értéket összeszorozva megkapjuk a négyzetméter-t: T = 4 m x 5 m = 20 m2. A légtérfogahoz ezt az értéket meg kell szoroznunk a belmagassággal, ami legyen C 3 méter: V = 20 m2 x 3 m = 60 m3.

  • Bruttó alapterület – légköbméter: falak külső oldalán mért terület.
Call Now Button