Egyszerűsített kazán és készülékcsere menete

Egyszerűsített kazán és készülékcsere menete. Az egyszerűsített gázkészülék cserét a 11/2013. (III. 21.) Nemzet Gazdasági Minisztérium rendelete szabályozza. Nem fogjuk betűről betűre lemásolni csak a főbb szabályokat emeljük ki a rendeletből:

Meglévő gázfogyasztó készülék cseréje egyszerűsített eljárással az alábbi feltételek egyidejű fennállása esetén végezhető:

  • az új készülék legfeljebb 36 kW hőterhelésű,
  • az új készülék hőterhelése nem nagyobb a meglévő készülék hőterhelésénél,
  • a készülékcsere nem jár a fogyasztói gázvezeték cseréjével, átalakításával,
  • az új készülék besorolása:
  • megegyezik a meglévő készülék besorolásával, a készülék elhelyezése a létesítéskor érvényes műszaki biztonsági feltételeknek változatlanul megfelel, továbbá kéménybe kötött készülék esetében az új gázfogyasztó készülék csak olyan egyedi, önálló égéstermék elvezető berendezésbe csatlakozik, ami megfelel az új gázfogyasztó készülék gyártója által előírt követelményeknek; a kéményseprő-ipari közszolgáltató megfelelő minősítésű nyilatkozata rendelkezésre áll arról az égéstermék-elvezető rendszerről, amelyhez az új készülék csatlakozik, vagy
  • ha az új készüléket kizárólag a készülék részeként tanúsított égéstermék-elvezető és égési levegő hozzávezető rendszer elemeivel, a készülék gyártójának utasítása alapján szerelik, és a helyiséglevegőtől független üzemmódban helyezik üzembe.

Egyszerűsített kazán és készülékcsere menete – miért jó ez?

A gázkészülék egyszerűsített cseréjéhez nem szükséges gázterv készítése, nem szükséges engedélyeztetési eljárás lefolytatása, nem kell hozzá GÁZMEO. Valljuk be ez már így is nagyon jól hangzik, hiszen egy engedélyeztetés alaphangon 15 napot elvisz valamint a gáztervnek is jelentős költsége van, melyet így megtakaríthatunk.

Egyszerűsített kazán és készülékcsere menete

Egyszerűsített kazán és készülékcsere menete

1 lépés készülék kiválasztása

Célszerű a kiszemelt új gázkészülékről konzultálni szakemberrel, hogy megfelel-e a hatályos előírásoknak a berendezés. Arról már mindenki hallott, hogy csak kondenzációs kazánokat lehet beépíteni a meglévő régi gázkazánok helyére, de azt már kevesebben tudják miért. Az Európai Unióban előírásra került, hogy az új fűtőberendezéseknek milyen éves hatásfokot kell tudniuk biztosítani, ezen követelmény csak kondenzációs kazánnal teljesíthető. Később bevezetésre került helyiségfűtő berendezésekre is, így már konvektorokból sem építhető be tetszőleges fűtőberendezés. TIPP: ha bemegy egy épületgépészeti áruházba, ott tájékoztatják arról, hogy melyik berendezés ami beépíthető és felel meg az érvényes szabályozásoknak.

2 lépés kivitelező kiválasztása

Az egyszerűsített gázkészülék cserét kizárólag az illetékes földgázelosztó, pébégáz fogyasztó készülékek esetében a pébégáz forgalmazó minőségirányítási rendszerében előírtak alapján feljogosított gázszerelő végezheti. A szolgáltatók a honlapjukon közzéteszik az érvényes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező szerelők listáját, ezt érdemes átfutni és több helyről ajánlatot kérni. Egyszerűsített gázkészülék cserére feljogosított gázszerelők listája

3 lépés kivitelezés

Ha megvan a kivitelező és a készülék akkor kezdődhet a kivitelezés. Először a készülék előtti elzáró segítségével kizárják a készüléket, majd elbontják a helyéről,célszerű a kivitelezővel megegyezni a leszerelt készülék elszállításáról. Az új készüléket a helyére szerelik, majd egy új flexi bekötővezetékkel bekötik. A kivitelezési munkálatok során a fogyasztói vezetéket nem szabad módosítani, mert az enngedélyköteles tevékenység, akkor már terveztetni kell. A bekötő vezetéket mindig célszerű a készülékkel együtt cserélni, mert élettartam jelöléssel ellátott bordáscsövet (sárga cső) fogadnak el a szolgáltatók.

4 lépés Lezárás

Ahhoz, hogy a projektet lezárjuk szükséges a kivitelezőnek egy nyilatkozatot kitöltenie, melyet a következő linken meg is tudtok nézni. Ebben kell rögzíteni a cserélt illetve az új berendezést, a szerelő és a felhasználási hely részletes adatait és hogy szükséges volt-e további szakember bevonása.Szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat egyszerűsített gázkészülék cseréről

Ha ezeken a lépéseken végigmentünk és a szerelő leadta az illetékes szolgáltatónál a szükséges dokumentumokat, akkor hivatalosan is befejeztük a készülékcserét. Reméljük tudtunk segíteni.

Call Now Button