Cirkó fűtés

Cirkó fűtés. A gázcirkók elterjedésének oka, a kompakt kilakításban rejlik. Ezeknél a berendezéseknél a cirkón belül szinte minden a fűtési rendszer biztonságos üzemeltetéséhez szükseg berendezést megtalálunk. Azért cirkó fűtés mert a szivattyú ami cirkuláltatja a melegvizet a rendszerben a kazánon belül kapott helyet. Korábban etázsfűtések üzemeltek országszerte, melyek még nem tartalmaztak szivattyút és jellemzően nyíltrendszerek voltak, vagyis nem tartalmaztak tágulsi tartályt. Ezek a rendszerek rendkívűl nagy átmérőkkel készültek jellemzően acél csövekből. Ma már maximum D20-as (3/4″-os) műanyag csővel egy korszerű családi ház fűtés rednszer megszerelhető.

Cirkó fűtés előnyei – miért terjed el?

Cirkó fűtés előnye, hogy kompakt berendezést kapunk, mely tartamazza a fűtővíz keringetéséhez szükséges szivattyút, a tágulási tartályt, a biztonsági szelepet, sőt kombi kazán esetén a melegvíz készítéséhez szükséges berendezéseket. De szedjük pontokba az előnyöket:

  • Kompakt berendezés, mely minden főbb berendezést tartalmaz (szivattyú fűtővíz keringetéshez, biztonság szerelvények, zárt fűtési rednszerre köthető).
  • Biztonságos – hiszen minden szerelvényt tartalmaz (tágulási tartály – rendszer térfogatának változásait hivatott felvenni, biztonsági szelep – nagy nyomás esetén elengedi a fűtővízet a rendszerből így csökkente a robbanás kockázatát, zárt égésterű készülkeknél – a berendezés nem a helyiség levegősét hasznosítja, így a szén-monoxid mérgezés kizárható),
  • Éves karbantartás – éves karbantartási költsége kedvező, garanciális feltétel a karbantartás. Megfelelő gondoskodás mellett hosszú, üzembiztos élettartam várható.

Cirkó fűtés típusok

Alapvetőleg 3 féle cirkót különböztetünk meg.

Hagyományos készülék
Turbós készülékKondenzációs készülék
Égéstermék elvezetés szempontjábólNyitott égésterű – helyiség levegőjéből veszi az égéshez szükséges levegőt.Zárt égéterű – a szabadtérből veszi az égéshez szükséges levegőtZárt égéterű – a szabadtérből veszi az égéshez szükséges levegőt
Égéstermék elvezető típusaÉpített kémény vagy szimpla égéstermék elvezető rendszerÁltalában koaxális cső a csőber rendszer alumínium és polipropilén anyagból.Általában koaxális cső a csőber rendszer alumínium és polipropilén anyagból.
Berendezés elméleti hatásfoka85%93%107%
Üzemvitelebeérkező vizet az égéstér palástján található hőcserélő melegíti felHagyományos készülékhez képest jobb hatásfok, kéményben kondenzáció alakuk kiA távozó égéstermék előmelegíti a visszatérő vizet íyg növelve a berendezés hatásfokát.
Beépíthető?Jelenleg már nem.Jelenleg már nem.Beépíthető

Milyen kazánt válasszak?

Cirkó fűtés

Ma már csak kondenzációs kazán lehet beépíteni, így ha cirkó fűtést tervezünk akkor mindenképpen ezzel kell számolnunk. A korábban elterjedt nyílát égésterű készülékekhez képest a kondenzációs gázkazánok hatásfoka 20%-al magasabb. Ez a különbség az energiafogyasztásunkon is meg fog látszani. Lényegében egy kazáncsere esetén 20%-os gázfogyasztás csökkenéssel számolhatunk. űennek mértéke növelhető ~25%-ra egy modulációs termosztát beépítésével, melynek segítségével a kazán fűtővizének hőmérséklete az aktuális teljesítményigényhez igazítható, így további megtakarítást eredményezhet és az éves ki-be kapcsolások számát is csökkentheti. Tévhit, hogy a kondenzációs kzán csak padlófűtés és felületfűtés esetén ajánlott. Ha modulációs termosztátunk van, utána már lényegi eltérés nem lesz a két rendszer üzemeltetése között. De erről majd egy másik cikkben bővebben. http://futes-terv.hu/cirko-futes.html

Kombinált kazán

A kombinált vagy a gyakorlatban kombi kazánként emlegetett berendezés a hasznáktai melegvíz igényt is tudja biztosítani, vagyis melegvíz készítésre is alkalmas. Ez áltaában egy váltószelep működtetésével könnyen megoldható, ilyenkor a kazán vagy fűt vagy melegvizet csinál. Ahhoz hogy változtassa a két üzemet figyelni a melegvíz oldali nyomást és ha az csökken (vagyis kinyitunk egy csapot) átkapcsol hmv előállításra. Ha eléri az adott nyomás (elzárjuk a csapot) akkor visszakapcsol fűtési üzemmódra. A 24 kW-os berendezések jellemzően két csapoló egyidejű kiszolgálására alkamasak, vagyis két helyen történő normál melegvíz elvételt biztosítanak.

Cirkó fűtés engedélyeztetése.

Alapvetőleg lehetséges az egyszerűsÍtett készülékcsere, erről már írtunk korábban, lehetséges a tervezői készülékcsere, melyhez szintén nem kell szolgáltatói engedélyeztetés, illetve új bekötések esetén van a normál eljárás melyben az illetékes gázszolgáltatónál engedélyeztetni kell a készülék beépítését. A

Call Now Button