Elektromos kazán méretezése

Elektromos kazán méretezése. Bármilyen meglepő is lesz pontosan ugyanúgy kell kiszámolni az elektromos kazán teljeesítményét mint a gázkazán teljesítményét. A cikkünkben nem foglalkozunk a használati megevíz ellátás kérdéskörével csak a fűtésre koncentrálunk. Miért nem foglalkozunk vele? Elektromos fűtés esetén általában külön elektromos bojler kerül beépítésre. Így összpontosítsunk a fűtési teljesítmén igényre.

Elektromos kazán méretezése

Elektromos kazán méretezése – akkor hogyan számoljuk ki?

Ehhez szükség lesz egy hőszükséglet számításra, mely megmutatja, hogy a mi épületünknek mekkor a csúcsban a hőigénye. Vagyis megtudjuk, hogy mekkora teljesítmény kell a -15°C-os külső hőmérséklet esetén, ahhoz hogy a leghidegebb szobában is 22°C-os belső hőmérsékleetet tudjunk tartani. A boltokban egész kis teljesítménytől a viszonylag nagy hőteljesítményig elgé változatos a kínálat.

Hőszükséglet számítást készíthetünk magunk is, szinte biztos, hogy ha megkérdezzük az ismerősi körünket mindenki tud majd egy jó megoldást a számítás elvégzésére.

Valahogy így zajlana le: ,,szakemberek” minimum 20 kW-os legyen a hőtermelő az a biztos, szakmabeli szerelők: légtérfogat alapján legyen számoljunk 30-60W/m2-rel és úgy jó lesz. Mérnökök: Winwatt kell hozzá meg egy helyszíni felmérés. Ez utóbbi bizosan jó eredményt fog hozni, még akkor is, ha azt az értéket amit a mérnök kiszámol 20%-al túl kell méretezni. Hiszen neki -15°C-ig kell számolni, de megeshet kicsiti hidegebb is vagy az épület felfűtéskor szükségünk lehet a nagyobb teljesítményre. hoszukseglet-szamitas.hu

Ha megvan a teljesítmény értéke, akkor még meg kell néznünk mekkora áram kell a kazánnak. Itthon 230 V-os hálózat üzemel,így a feszültség adott, a teljesítményhez az amperek számának növelése lehet a megoldás. Ha egy 9 kW-os elektromos kazán kell nekünk akkor az 9000 W / 230 V = 39 Amper. Ez elég sok, főleg úgy hogy ez csak a fűtés. Ugyanezen teljesítmény 3 fázisú hálózat esetén: 9000 W / 400 V = 22,5 Amper.

Ezek bizony elég nagy teljesítmény igények, így könnyen belefuthatunk egy komolyabb szolgáltatói árambetáplálás bővítésbe. Elektromos kazánok kizárólag napelemes rendszerekkel lehetnek releváns fűtési megoldások. Természetesen nem szabad idekeverni a hőszivattyúkat és a klímákat.

Call Now Button