Gázterv kikérése

Gázterv kikérése. A szolgáltatók gyakorlatilag minden tervet iktatnak. Az utóbbi év folyamán már digitális tervdokumentációk kerülnek iktatásraa és jóváhyagásra, míg korábban papír alapon történt a jóváhagyás.

Amíg papír alapú rendszer működött, addig minden tervből kettő darab nyomtatott példányt kértek be a szolgáltatók, jóváhagyás után egyet visszaadtak, míg egyet iktattak. Így ebből adódóan elvileg minden a szolgáltatási területükön lévő ingatlan gázterve kell szerepeljen az irattárukban. A gyakorlatban sajnos nem teljesen így van.

Gázterv kikérése

Az 1980-as és 90-es években amikor a legtöbb gázosítás volt, minden szolgáltatónál volt egyszerű engedélyeztetés, melynek során egy egyszerű papír lapra kézzel rajzolt tervet is elfogadtak. Ma ezeket a dokumentációkat már biztosan nem tudjuk kikérni a szolgáltatótól.

Az elmúlt 10 évben készült tervdokumentációknál lehet esélyünk a kikérésre. Konkrétan még nem kellett kikérnem egy tervet sem, mivel jellemzően inkább újrarajzoljuk őket, illetve ha meglévő rendszert kell bővíteni akkor is inkább felrajzolom a meglévő szakaszokat. Tapasztalatom szerint a Szolgáltató, ha jelölöm a terven hogy az adott részt nem érinti az átalakítás, nem foglalkozik vele, illetve nem nézi össze a saját nyilvántartsásával.

Gázterv kikérése – De hogyan járjunk el, ha nekünk mindenképpen szükségünk van a tervre?

Ha mindeképpen szükségünk van a tervre:

  1. első lépésként a korábbi ingatlan tulajdonosát keressük meg, hétha ő tudja a tervező nevét – eseteg Mérnöki Kamarai számát, és akkor a www.mmk.hu oldalon kikereshetjük ki készítette a tervet. Kis szerencsével még egy másolati példányt is beszerezhetünk tőle.
  2. ha ez nem jött be, próbálkozzunk a szolgáltatónál: Ki a szolgáltatónk? Korábban egyértelműen meg tudtuk nézni, hiszen a szolgáltató küldte a számlát. Ma már a számlázó és az elosztó rednszert üzemeltető nem ugyanaz, így a következő térkép lehet a segítségünkre:
gázszolgáltatók eloszlása

Gázelosztói hálózatot üzemeltető főbb vállalkozások:

Ezeken a weboldalakon megtalálható elérhetőségeken (lehetőség szerint e-mailben) érdeklődjünk van-e lehetőség a gázterv másolati példányának kikérésére, a kérelembe írjuk bele: (Szerződő neve, Cím, Helyrajzi szám, Gázmérő típusa [lakossági jellemzően G4], Gázmérő gyári száma).

Call Now Button