Kazáncsere költségei

Kazáncsere költségei. De milyen költségekkel kell számolni egy gázvezeték hálózat rekonstrukciónál? – Ez szokott lenni a második legsűrűbb kérdés amivel találkozom. De megpróbálom leírni a várható költségeket példáúl kazáncserénél:

A fő berendezés természetesen maga a gázkazán. Mostmé csak kondenzációs gázkazánt lehet beépíteni. Felmentem egy webshopba és egy Ariston CLAS ONE 24 kW-os kombi kondenzációs készüléket, ennek ára bruttó 280.000,- Ft környékén alakul. Ez 24 kW hőteljesítményt tud leadni (általában egy korszerű családi háznál ennek töredéke is elegendő, de a használati melegvíz igények biztosítása miatt maradjunk a 24 kW-nál). Természetesen ez még csak a hőtermelő berendezés.

kazáncsere költségei

Kazáncsere költségei – Milyen további anyagok kellenek?

Ha már a webshopban voltam körülnéztem mi kellhet még a kazánhoz. Először is egy új termosztát lehetőség szerint programozható, kinéztem egy Computherm eszközt bruttó 8.000,- Ft-ért. Kell egy iszapleválasztó a fűtési visszatérőbe, ezt is gyorsan megnéztem a Spirotech-nek már 25.000,- Ft-ért van ilyen berendezése. Kell egy Kémény indító idom a kazánhoz ez bruttó 12.000,- Ft. Ehhez jönnek hozzá az egyéb szerelvények, új golyóscsapok, biztonsági lefúvató szelep, hollaandik, réz idomok stb. Átnéztem egy nep olyan régi ajánlatkérést, amit egyik ügyfelünk kért be ezek e költségek további 55.000,- Ft-ot tesznek ki.

Kazáncsere költségei – Mennyibe kerül az új kémény?

Itt rendkívűl sok megoldás lehet, én egy egyszerűbb kivitelt választottam. Legyen ez egy 80/125-ös PPs/Alu rendszer mondjuk Brilon típusú kémény (a 80/125 átmérőket jelöl, míg a PPS/Alu pedig a kémény anyagát). Legyen az összes hossza 6 méter. Kell rá az indító idom után egy tisztító idom. Utána egyenes idomokkal a padlástérig elvezetjük, onnan pedig gyári tetőkivezető elemmel biztosítjuk az égéstermék kijutását. A gyári elemekből összerakva csak az anyagköltség a 6 m-es kéménynél 110.000,- Ft. Természetesen ennél csak több lehet, hiszen nem számoltunk esetleges tetőkibúvóval vagy tetőjárdával sem.

Gázterv ára és egyéb engedélyek?

A kazáncseréhez lehetőségünk van egyszerűsített készülékcserére is, amikor nincs szükség gáztervre, de javarészt az átalakítás során a munkálatok gázhálózatot is érintik, így szükséges gázterv készítése is. A tervet 60.000 – 90.000 Ft közötti áron lehet elkészíttetni. Szükség lesz az égéstermék elvezető rendszer méretezésére, ez jellemzően ~30.000,- Ft körül beszerezhető, szükség lesz GÁZ-MEO-ra, ezt a tervezők bruttó ~25.000,- Ft körül készítik. Szükség lesz EPH jegyzőkönyvre bruttó ~20.000,- Ft. Kéményseprő ipari nyilatkozat ~20.000,- Ft.

Kazáncsere költségei – Munkadíjak

Eddig csak az anyagokkal és a különféle engedélyekkel foglalkoztunk. De semmilyen munkadíjat nem kalkuláltunk. A munkaerőhiány miatt itt is mint minden szakipari munka esetében rendkívül széles skálán mozgó ajánlatokat kaphatunk. Először is meglévő rendszer bontása és bontás utáni helyreállítási munkák: 60.000,- Ft. Új gázkazán felszerelése meglévő csőhálózathoz illesztése 120.000,- Ft. Új berendezés MEO utáni gyári beüzemelése 50.000,- Ft. Égéstermék elvezető rendszer kivitelezése 100.000,- Ft. helyreállításokkal. EPH kötések készítése, termosztát, kazán bekötés 50.000,- Ft.

  • Kazán költsége 280.000,- Ft.
  • Egyéb anyagok költsége 100.000,- Ft.
  • Kémény költsége: 110.000,- Ft.
  • Gázterv ára és egyéb költségek: 170.000,- Ft.
  • Munkadíjak költsége: 380.000,- Ft

összesen = 1.040.000,- Ft.

És akkor ideírok még pár apróságot, hogy biztos ne legyen kedve senkinek hozzá:

  1. Ha megbontottuk a fűtési rendszert, akkor célszerű kompletten minden szakaszra kiterjedően átmosatni , az esetleges eliszapolódások miatt, ennek további költsége van, de javítja a hőleadók hőteljesítmény leadását is.
  2. Célszerű a választott kondenzácós kazánhoz olyan modulációs termosztátot választani mely már távolról is elérhető (WIFIS). Ezzel további energia megtakarítást is elérhetünk.
  3. Ha pályázati forrásból kívánjuk megvalósítani a készülékcserét akkor általában szoktak kérni energetikai tanúsítványokat a meglévő és a tervezett állapotról így ezeknek a költségeivel is számoljunk.

Valamit biztos kihagytam, de ha neked eszedbe jut vagy kérdésed van: madarasgergo@gmail.com

Kövess minket: https://www.facebook.com/gazterv

Call Now Button