Konvektorcsere menete

Konvektorcsere menete. Következő bejegyzésünkben azt mutatjuk be hogyan vezényeld le a konvektorcserét, mire figyelj, mik a buktatói. Bizonyára mindenki hallott már az Otthon melege programról, melyen belül különféle energetikai korszerűsítésekre kérhetünk bizonyos mértékű állalmi támogatást. Maga a program szerintem a kormány részéről nagyon jó kezdeményezés. Jelenleg a konvektorcsere fut, ezért is próbálunk segíteni az eligazodásban.

ELSŐ LÉPÉS – Konvektorcsere – Szükséges teljesítmény

Először is el kell döntenünk mekkora teljesítményű konvektort szeretnénk beépíteni. Jellemzően 3, 4 és 6 kW-os berendezések vannak. Célszerű megnézni a korábbi konvektor teljesítményét és amennyiben az épületszerkezeteken nem változtattak akkor ugyanarra a teljesítményre kiválasztani a készüléket. Utólagos szigetelés vagy nyílászáró csere illetve egyéb szerkezetei korszerűsítés esetén egy hőszükséglet számítás lehet célszerű arra vonatkozóan mekkora lesz a várható csúcs teljesítmény igény.

MÁSODIK LÉPÉS – Konvektorcsere – Milyen készüléket építhetek be?

Hivatalosan az újonnan beépített berendezéseknek meg kell felelnie az Európai Unió helyiségfűtő berendezések hatásfokára vonatkozó rendelkezéseinek, vagyis csak olyan berendezés építhető be, amelynek hatásfoka teljesíti az előírt követelményeket. Ezt onnan tudjuk könnyedén beazonosítani, hogy a forgalmazók EU ERP jelöléssel árulják ezeket a berendezéseket.

Nem mindegy milyen konvektort építünk be.

A kiírás szerint csak ,,A” energiahatékonysági mutatóval rendelkező készülék – konvektor szerelhető be, ezen felül programozható termosztát szükséges minden berendezéshez. Kiemelve a lényeget, ha egy lakásban van kéményes és parapetes konvektor is akkor csak a papapetes  készüléket tudják cserélni a kéményest nem. Márpedig elég gyakori a vegyes rendszer.

Konvektorcsere

Mennyibe kerülnek ezek a konvektorok?

Egy a vonatkozó Erp követelményeket teljesítő gázkonvektor ára ~ Bruttó 150.000-200.000,- Ft.

1188/2015/EU rendelet és a 1186/2015/EU rendelet értelmében már nem építhetünk be akármilyen helyiségfűtő berendezést.

HARMADIK LÉPÉS – Konvektorcsere – Kivitelező kiválasztása

Mivel a konvektorcsere egyszerűsített készülékcserével hivatalosan is engedélyezett, így mindenképpen a szolgáltatók honlapján keressünk kivitelezőt. Itt fent vannak az egyszerűsített készülékcserére jogosult kivitelezők, akik rendelkeznek gázszerelői igazolvánnyal is. A következő gombbal a feljogosított szerelők aktuális listáját láthatod.Egyszerűsített készülékcserére feljogosított szerelők

NEGYEDIK LÉPÉS – Kivitelezés

Amennyiben megvan mekkora teljesítményű lesz a berendezés és a kivitelezőt is kiválasztottuk, akkor kezdődhet a kivitelezés. Először a régi berendezés lesz leszerelve, ezt érdemes a kivitelezővel a megfelelő helyre szállíttatni. Új készülék helyére szerelése, rögzítések kialakítása, új bekötővezeték. Az új bekötővezetéket érdemes berakni, hiszen ma már a gumibetétes bekötők nem engedélyezettek. A most elfogadott bekötőcsövek az élettartam jelöléssel ellátott bordáscsövek (sárga cső). Megjegyzem 1,5 m-nél hosszabb darabot nem lehet berakni és toldani sem szabad őket.

ÖTÖDIK LÉPÉS – Lejelentés a szolgáltatónál

Ha végzetünk a kivitelezéssel és akészülék megfelelően üzemel az egyszerűsített készülékcserére jogosult kivtelezető – szerelő a csatolta űrlap segítségével lejelenti az elkészült munkát az ittetékes szolgáltatónál. Szükség lesz hozzá a szerelő gázszerelői igazolványára, a gázmérő gyári számára, a leszerelt gázkonvektor és a felszerelt konvektor adataira és ha szükség van a közreműködő tervező adataira.Szerelési nyilatkozat és bejelentő bizonylat egyszerűsített gázkészülék cseréről

Reméljük tudtunk segíteni a leírással, célunk, hogy minden energetikai korszerűsítéssel kapcsolatos tevékenységet és a hozzá kapcsolódó tudnivalókat bemutassuk nektek.
Call Now Button