Gázterv 2021 szabályok. Sokan nem tudják de jelentős mértékben változtak a gázterv készítés szabályai. Most ezeket a változásokat szeretnénk nektek bemutatni röviden tömören.

Gázterv 2021 szabályok: Megszűnt a GÁZ-MEO

A legtöbb helyen talán ezzel a címmel találkozhatunk. A valóságban azonban koránsem szűnt meg, csak tervezői hatáskörbe került. Vagyis lényegében ha a mérőórához nem kell hozzányúlni, csak a fogyasztói vezetéken készül kivitelezési munka akkor a tervező is elkészítheti a MEO-t. Ez azért nagy könnyebbség, hiszen így gyorsabban elkészülhet a készülékcsere.

Gázterv 2021 szabályok

Gázterv ugyanúgy kell, mint eddig is csak nem kell leadni ellenőrzésre a Szolgáltatónak

Ezzel már megspórolunk 8 munkanapot, hiszen a Szolgáltatóknak 8 munkanapja volt a tervek átnézésére. Ez gyakorlatban sajnos sokszor több is volt, hiszen a terveket Budapesti cím esetén először le kellett adni személyesen az NKM Fiumei úti irodájában, majd onnan elpostázták a Tervellenőröknek akik vizsgálat után visszapostázták. Eléggé túlbonyolított a rendszer a GDF SUEZ területén elérhető rendszerhez képest, melyet közvetlenül e-mailben is beküldhetünk vagy a TIGÁZ gyakorlatához képest ahol postai úton küldhetünk terveket.

Szerencsére a 2020-as évben sikerült a Budapest gázszolgáltatónak is egy e-mail címet létrehoznia, melyre már digitálisan küldhetik a tervezők a gáztervet és a jóváhagyás iss digitálisan valósul meg. A felülvizsgálat még mindig 8 nap körül van, de az ügyfélszolgálati megjelenés megsprórolható.

Mi van ha hozzányúlunk a Gáz mérőórához?

Akkor ugyanúgy végig kell vinni az engedélyeztetési folyamatot a Szolgáltatóval. Ilyenkor a korábbiakhoz hasonlóan az illetékes földgázeolszó fogja elkészíteni a gáz meo-t. A tervező leadja a tervet, optimális esetben 8 napon belül elfogadják és utána indulhhat a kivitelezés, ha elkészült a munka akkor a kivitelező készre jelenti a munkát és MEO időpontot kér a Szolgáltatótól. Hivatalosan 2 héten belül kell hogy kapjon időpontot. A GÁZ MEO után a mérőóra felszerelése már gyorsabban halad.

Összefoglalva: a gázóra utáni vezetékszakaszt fogyasztói vezetéknek hívjuk. ezen a szakaszon már Szolgáltatói engedély nélkül  – gáztervezői engedéllyel is végzhetünk módosításokat, ezeket a módosításokat természetesen le kell jelenteni a szolgáltatónak, de elegendő utólag. Amennyiben a gázórához is hozzányúlunk abban az esetben a Szoltáltató előzetese hozzájárulása is szükséges, vagyis engedélyezett gázterv kell a szereléshez.

Kérdés esetén: madarasgergo@gmail.com

A Budapesti földgázelostónak új neve lett: MVM Főgáz Földgázhálózati Kft.

Call Now Button