Utólagos gázterv

Utólagos gázterv. Sajnos ez a megoldás, nem éppen megfelelő, mivel a gázvezetéken munkát csak érvényes gázterv birtokában lehet végezni. Nagyon sok kivitelező vállal úgy munkát, hogy persze megcsináljuk és menet közben a gáztervet is intézzük. Sokszor utólag derül ki, hogy pár dolgot másképpen kellett volna csinálni vagy esetleg átalakítás szükséges és ez sok kellemetlensághez vezethet.

Utólagos gázterv

Utólagos gázterv – akkor most lehet vagy sem?

Először is tisztázzuk, hogy addig nem tudunk GÁZ MEO-t kérni amíg nincs jóváhagyott gáztervünk. GÁZ MEO lehet tervezői és szolgátatói MEO. A kettő közötti különbség, hogy a tervezői MEO akkor lehetséges, ha a munkálatok csak a fogyasztói vezetéket érintik (vagyis a gázóra és a készülék előtti elzáró közötti szakaszt). Szolgáltatói GÁZ-MEO akkor szükséges, ha a kivitelezési munkák érintik a gázórát vagy az előtt lévő szakaszt is (ezt hívják csatlakozó vezetéknek), illetve még olyan esetben lehet szükségünk hivatalos MEO-ra hogyha nagyobb készüléket építünk be és növelni szükséges a gázóra – gázmérő méretét. Lakossági mérők jellemzően G4-esek, maximum 6 m3/h gáz mérésére alkalmasak. A szolgáltató csak ennek a térfogatáramnak a 85%-ig fogadja el a gázmérőt, vagyis 5,22 m3/h-ig. Na de már kicsit elkalandoztam….

Ha nincs GÁZ-MEO, akkor a készüléket sem fogják beüzemelni. Jellemzően a készülék forgalmazója ad egy listát, hogy pontosan ki üzemelheti be az adott berendezést. De addig nem fogja megcsinálni a beüzemelést, míg a GÁZ-MEO nincs lezárva. Így sajnos a garanciát sem tudjuk addig érvényesíteni. Tehát célszerű a folyamatot az első lépéssel a tervezéssel kezdeni.

Összegzés – munkafolyamat

  1. Gázterv készítés és ha a szükséges szolgáltató engedélyeztetés , melynek átfuteási ideje jellemzően 15 nap. Ha a terv be van adva a kivitelezési munkákat már jellemzően elkezdik (bontások és meglévő vezetékszakaszok kiszellőztetései)
  2. Gáz kivitelezési munka elkészítése, jóváhagyott tervdokumentációval már nyugodtan nekiállhatunk a kivitelezésnek. Fontos, hogy gázvezetéket az a szakember szerelhet, aki rendelkezik a megfelelő képzettséggel és arcképes gázszerelői igazolvánnyal.
  3. GÁZ-MEO készítése, ha a szolgáltató vagy a tervező készíti is a MEO-t ugyanúgy fel kell rá készülni. Elő kell készíteni a kéményseprői szakvéleményt, a gáztervet, a beszerelt anyagot műszaki bizonylatait, a beépített berendezés ERP cimkéjét és az EPH (egyen potenciál hálózat) jegyzőkönyvet.
  4. Sikeres MEO esetén, beüzemelés és garancia érvényesítése.

Call Now Button