Kazán méretezés, teljesítmény

Kazán méretezés, teljesítmény mekkora kazán kell? Átalában mindenkiben megfordul a kérdés, hogy az adott gázkazán elegendő a fűtési igények fedezésére, vagy sem? Vehetnék kissebbet is vagy inkább egy nagyobb berendezésre lenne szükségem?

Kazán méretezés, teljesítmény

Először is tisztázzuk a kazán teljesítményét: általában 18-24 kW-os kondenzációs gázkazánokat tervezünk új épületekbe, illetve használt ingatlanok esetében is jellemzően ezzel a teljesítmény értékkel találkozhatunk. Ennek elsősoran nem a fűtési teljesítmény szükséglet az oka, hanem a használati melegvíz igény. Ahhoz, hogy a melegvízellátási is komfortosan biztosított legyen szükséges a 24 kW.

Ezzel már elég sok mindent elárultunk, a fűtési hőszükséglet számolható, új lakóépületeknél 6-8 kW körül mozog, régi lakóépületeknél állapot függő, de jellemzően 10-20 kW között mozog vagyis nem éri a 24 kW-ot. Ezzel elárultuk, hogy ha 24 kW-os kazánt veszel azzal szinte biztos, hogy ki tudod fűteni a házad.

Kazán méretezés, teljesítmény – moduláció

Az új kondenzáció kazánok többsége képes modulálni, vagyis a szükséges hőigényhez igazítani a leadott teljesítményét fűtési oldalon (azért írtam fűtési oldalt, mert nagyon sok kombi kazán épül be, melyek melegvíz készítéskor közel a maxmális teljesítményükön üzemelnek). Ez azért jó nekünk, mert a ki-be kapcsolásaink száma csökken. Próbálom érthetőbben: ha megnézel egy kondenzációs kazánt általában 2,4-24 kW – így van megadva a teljesítmény, ez azt jelenit, hogy 2,4 kW-ig le tud modulálni a kazán. A kissebbik érték minél alacsonyabb annál jobb, hiszen az éve ki-be kapcsolásaink száma csökken. Ha a mi házunk hőigény 6 kW, akkor a gázkazánunk 2,4 és 6 kW között tud modulálni a szükséges hőigény függvényében. 2,4 kW alatti teljesítményigény esetén persz továbbra is ki-be kapcsol.

Milyen gáz-kazánt vegyek?

Általában ezt szokták még kérdezni tőlem. Ez egy szuper kérdés…. Sokszor én sem tudom eldönteni, melyik lehet jobb. Nekem otthon Ariston Cares Premium van, ez talán az egyik legolcsóbb ás szabályozás szempontjából a legbutább kis gép, viszont szerelni könnyű, nem bonyolult a kezelőfelülete, és nagyon sok újépítésű családi ház kivitelezésénél ezeket rakják (legolcsóbb), így biztosan lesz a későbbiek során alkatrész ellátottsága is.

Call Now Button