Radiátor – padlófűtés méretezése

Radiátor – padlófűtés méretezése. A kazán méretezésről már írtunk korábban, tehát úgy a helyes ha a hőleadói oldalt is megvizsgáljuk. A legelterjedtebb fűtési hőleadók: a radiátorok és a padlófűtés. Kazán méretezésről írt cikket a lap alján megtaláljátok, melyben bemutattuk, hogyan számoljátok ki magatoknak a pontos hőigényt. Ennek alapján, ha minden helyiségre kiszámoljátok a fűtési hőigényt akkor megkapjátok a helyiség teljesítményigényét. Ennek 20%-os túlméretezésével ki tudjáok számolni mekkora teljesítményű legyen a raditáor vagy a padlófűtés.

Ennyivel le is tudhatnánk a méretezést, de a múltkor láttam a barkácsárúházban egy radiátor méretezési táblázatot és gondoltam megosztom veletek. Ez teljesen butaság amit a táblázat ír, mivel nem közli pontosan milyen hőfoklépcsőnél és milyen belső hőmérsékletnél tud ekkora hőt leadni a radiátor. Tehát ez alapján ne válasszatok radiátort.

Radiátor - padlófűtés méretezés

A fűtésszerelő légtérfogat értékei – biztos mindenkinek van egy ismerőse aki tud egy ökölszámot arra mennyivel kell felszorozni a fűtött légtérfogatot, hogy megkapjuk a teljesítmmény igényt. Ezek sem elfogadható értékek. Annak idején, mikor minden ház B30-as téglából és 38-as kisméretű tégla falazatból készült, akkor valóban előre megadott W/m3 hőigényeket alkalmaztak, mivel hőtechnikailag nagyjából azonos szerkezetek voltak, így nem nagyon lehetett tévedni. Ez ma már egyáltalán nem igaz. Ma már nagyon sok különböző építőanyag kapható, melyek igen különböző hővezetési tényezővel rendelkeznek, így nagyon különféle eredményeket kapnánk.

Hőérzet, komfortérzet – Radiátor – padlófűtés méretezése

A hőigény kielégítése mellet az adott helyiségben a komfortérzet is fontos, vagyis az, hogy a fűtési szezonban hogyan érezzük magunkat a helyiségben. Gondoljunk csak bele, radiátort nem rakunk a belső falra, csak külső falra ablak alá….miért van ez? A hőérzet miatt. Az ablaknál egy hidegebb felület alakul ki: külső falszerkezete hőátbocsátási tényező 0,24 W/m2K, ablakszerkezet 1,15 W/m2K. A hidegebb levegőt a radiátornak kell felfelé terelnie. Talán a következő ábra ezt jól szemlélteti.

radiátor méretezés

Látható,hogy ha a barkácsárúházi méretezés alapján kijön 100-as hosszúságú radiátor de az ablak 150-es akkor célszerű a jó komfortérzet miatt a szélesebb, de alacsonyabb fűtőtestet kiválasztani.

Mekkora a jó hőigény?

A korábbi számítások ~65-80 W/m3-el számoltak. Viszont a mai épületek, illetve a szigeteléssel ellátott épületek, jellemzően már ennél jóval kisebbek. Miért venné meg a 80 W/m3-t tudó radiátort, ha a hőigény mindig csak 25 W/m3 lesz? Elkezdtem az utolsó munkáim során kigyűjtögetni a W/m3 értékeket, melyeket itt láthattok.

Wm3QM.e.Ház típusa
28690471,660,84W/m3Régi B30-as családi ház
10219359,228,45W/m32000-es évek közepe, szigetelt.
10526398,826,40W/m32000-es évek közepe, szigetelt.
4917134,936,45W/m3PANEL lakás részben szigetelve
360020217,82W/m3Új építésű lakás
13779472,929,14W/m3Felújított régi családi ház
13545306,144,25W/m3Részben felújított családi ház
7645358,421,33W/m3Új építésű családi ház

Általános tapasztalatom, hogy a hőigényt, mely a radiátor és a padlófűtés méretezésének alapja, mindig ki kell számítani. Mi ehhez a Bausoft Winwatt nevű szofverét használjuk. Ez alapján eléggé pontosan belőhető a hőigény mértéke, hiszen ha kiszámoltuk a helyiségenkénti hőigényt, akkor már csak a belső hőmérséklet kívánt értéke és a fűtési előrmenő hőmérsékletre valamint visszatérő hőmérsékletre lesz szükségünk a felület mértékének kiszámításához.

A winwatt nevű szoftverrel a felületeket (radiátorokat és padlófűtési köröket) is könnyedén összeilleszhetjük a hőigényekkel. www.bausoft.hu

Amennyiben részletes hőigény számításra van szükségetek, vagy esetleg radiátor kiválasztásra, méretezésre, írjatok energetikus kollégánknak a madarasgergo@gmail.com e-mail címre és kérjetek ajánlatot.

Call Now Button